Goede tips voor beginnende tuinliefhebbers

Veel mensen dromen ervan om te tuinieren. Een eigen tuin vol met bloeiende bloemen en gezonde planten. Maar tegelijkertijd kan beginnen met tuinieren intimiderend lijken. De groene vingers die nodig zijn om je droomtuin te verwezenlijken ontbreken nog. Om beginnende tuinliefhebbers een goede start te geven, bespreken we in dit artikel tips om succesvol aan je tuin te beginnen. Een mooie tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan makkelijk en effectief verzorgd worden.

Waar woon je

Nu woon je waarschijnlijk in Nederland, logisch toch. Maar het is wel belangrijk even stil te staan bij het klimaat waarin jouw tuin zich gaat bevinden. Niet alle planten zijn het meest geschikt voor het wisselvallige Nederlandse weer. De meeste ‘gewone’ buitenplanten die je bij tuincentra ziet kunnen gelukkig wel goed tegen het Nederlandse weer maar mocht je iets exotischer in je tuin willen dan is het belangrijk je goed te informeren. Het is niet onmogelijk om bijvoorbeeld een palmboom in je tuin te hebben maar je moet wel de juiste hebben. Er zijn tropische planten die speciaal worden gekweekt om tegen ons klimaat te kunnen.

Makkelijke planten

Als beginnende tuinliefhebber is het slim om met makkelijke planten te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld met groenten beginnen! Dan kun je meteen lekker opeten wat je zelf in je tuin hebt laten groeien. Er zijn vele makkelijke groenten die snel groeien en daardoor zie je al snel of je goed bezig bent. Dit is een stuk fijner dan een bloem die maandenlang verzorgd moet worden en dan kom je er plotseling achter dat je fouten hebt gemaakt. Ook voorjaarsbollen en vlinderstruiken zijn goede planten om mee te oefenen.

Het juiste gereedschap

Als je in de tuin aan de slag gaat is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste spullen bij de hand hebt. Dit hoeven geen hele ingewikkelde gereedschappen te zijn, je komt al ontzettend veel met de basis gereedschappen. Zo wil je bijvoorbeeld goede tuinhandschoenen hebben, ook een schoffel is belangrijk, zeker handig voor onkruid en het afsnijden van wortels. Ook is een tuinschep fijn om gaten in de grond te maken waar je de plantjes gaat plaatsen. Een tuinslang en een snoeischaar zijn ook fijn.

Ongedierte

Je zult in je tuin ook zeker met ongedierte te maken krijgen, denk bijvoorbeeld aan bladluis. De beste manier van bladluis bestrijden is een natuurlijke en ecologisch verantwoorde manier. Zo kun je dit bijvoorbeeld doen met larven van lieveheersbeestjes. Op deze manier hoef je niet in de weer met chemische troep.

Geef een reactie